2019. október 2., szerda

Fésűs Éva: Tücsök a mesében

Egyszer egy tücsök mezei virágcsokor közé keveredett, és azzal együtt egy szobába került. Szép szoba volt, barátságos, rendes, és délelőttönként csupa csend, mert mindenki elment hazulról. Ilyenkor csak a függönyrésen át beszabadult napsugarak kergetőztek asztalterítőn, polcon, virágon, de azok nem ütöttek zajt, hiszen fénycipőben jártak. A tücsök jól érezte magát, és elhatározta, hogy keres magának egy kényelmes zugot. Le is evickélt a virágvázáról, de amint végigsétált a szom-szédos könyvespolcon, a tarka táblás meséskönyvek során, egyszer csak furcsa neszezés ütötte meg a fülét. Eleinte azt hitte, még egy tücsök cirpelget valahol, és már majdnem válaszolt neki, amikor hipp-hopp! — nagy hirtelen előpenderült az egyik könyvből egy haragtól piros arcú királykis-asszony. Megigazgatta zizegő ruháját, toppantott, és haragosan így kiáltott: 
— Egy percig sem maradok itt tovább! 
— Legyen eszed, édes lányom! — mordult fel odabent egy mély hang, és már kászálódott is elő a lapok közül, nagy szuszogva, zsörtölődve az öreg király. Előbb a csizmás lábát dugta ki, azután a koronája csücske jelent meg, végül az egész felséges, bánatos képe. Hanem a királykisasszonyt nem hatotta meg az apai szó. 
— Csak nem képzeli, kedves királyapám, hogy szégyenszemre itt maradok egy meséskönyv utolsó előtti oldalán, ahol se tőled, se hozzád, nincs tovább — mert valami haszontalan kitépte az utolsó lapot, és vele együtt a mese végét! 
— Úgy van! Igaza van! Mi sem tűrjük tovább ezt a sorsot! — jöttek elő egymás után a királylány kérői, a szép ruhás herceg, a diák meg a hetyke katona. 
— Ha felséged nem tud köztünk igazságot tenni, másutt próbálunk szerencsét. A király keze közé fogta a fejét. 
— Hogyan tehetnék igazságot, amikor nem tudom, melyikőtök állta ki a próbát? Ráadásul a mese végével együtt a negyedik kérő is eltűnt! 
— Akkor válasszon közülünk a királykisasszony! — okoskodott a diák, és a király is biztatni kezdte a lányát: — Válassz! Az egyik okos, a másik bátor, a harmadik daliás. 
— Ó, igazán? — húzta fel a szemöldökét a királylány. — Hát nem látja, kedves apám, hogy a katona biceg, mert ollóval belevágtak a lábába, a diák képe csupa tintapetty, a herceg bársonyruhájára pedig zsíros kenyeret ej-tettek? . .. De ha nem így volna, én akkor is csak a szegény favágót szeretném. Azzal akkora sírás-rívást csapott, hogy most már a többi meséből is egymás után bújtak elő a más kalandban pórul járt, más királykisasszonynál hoppon maradt legények, hogy megpróbálják megvigasztalni, hátha moso-lyával együtt az ő szerencsecsillaguk is felragyog. Minden szépet, minden kincset előhordtak, még a színes képeken ficánkoló, csillagos homlokú paripákat, aranyszőrű barikákat is elébe terelték, — de hasztalan. A királykisasszony kijelentette, hogy ha valaki meg nem találja a mese végét, világgá megy. Több se kellett a mesenépnek! Megijedt a sok király és királylány, hogy egyszer ők is hasonló sorsa jutnak. Hát akkor inkább felkerekednek, és itt hagyják üresen az egész meséskönyvet! Támadt akkora sokadalom, tülekedés, tolakodás, bonyodalom, hogy a tücsköt, aki eddig félrehúzódva figyelte az eseményeket, lesodorták a polcról. Estében hármat is bukfencezett szegény, s azt gondolta:
 — Isten veled, nyári nóta! — de csodák csodája, mégsem történt baja, még a hegedűje húrja sem szakadt el, pedig nem is a puha szőnyegre, hanem valami egészen másra pottyant. A polc alatt játékok sorakoztak, s a játékok között egy papírhajó vesztegelt. A tücsök egyenesen annak a fedélzetén kötött ki, s amint magához tért a szédülésből meg az ijedségből, ámulva pillantotta meg maga előtt az elveszettnek hitt favágó legényt! Ott ült az a hajó orrán, amit a meséskönyv utolsó lapjából hajtogattak. 
— Hallod-e, te favágó! — szólt rá a tücsök. 
— Micsoda dolog ez, hogy csapot-papot, meséskönyvet ott hagytál és felcsaptál tengerésznek, amikor a királykisasszony a két szemét kisírja érted? 
— Ej, dehogyis csaptam én fel! — volt a keserves válasz —, hiszen erőnek erejével téptek el tőle. Éppen azon búsulok, hogy ezzel a papírhajóval a pusztulás vár rám, mihelyt a gazdám hazajön, és vízre bocsájt a fürdőkádban. Bárcsak valami csoda folytán visszajuthatnék addig az én szívbéli mátkámhoz! 
— No, akkor fel a fejjel, mert itt a csoda! — mondta vígan a tücsök, azután akkorát rikkantott, amekkora egy tücsöktől kitelhet. 
— Hé, ti odafent! Ne menjetek sehová, hanem eresszétek le gyorsan a mese legerősebb fonalát, hogy hozzákötözhessem a végét, mert megtaláltam! A többi már úgy ment, mint a karikacsapás! Egykettőre felhúzták a polcra a papírhajót, óvatosan szét is bontották, hiszen voltak hozzá elegen. Azután meg csak ámultak-bámultak, lelkendeztek, amikor kissé gyűrötten, megviselten, de boldogan hajolt meg a királykisasszony előtt a favágó legény. Az igazság is kiderült: ő állta ki a próbát. Most már semmi akadálya sem lehetett a lakodalomnak — a tücsök pedig csak azt kérte jutalmul, hogy udvari zenész lehessen a kacsalábon forgó mesepalotában. 
— Rendben van! — bólintott örömmel az öreg király. Tündér Ilona is előkerült valahonnan, és egyetlen varázspálca suhintással úgy ragasztotta vissza a könyvbe az utolsó lapot, hogy azon azóta a tücsök is rajta van. Legszívesebben megmutatnám nektek, de nem tudom, kié az a meséskönyv. Nézzetek otthon utána! ...

Forrás: Fésűs Éva: Ezüst hegedű. Szent István Társulat, 2016.

Fésűs Éva: A búzaszem

Volt egyszer egy gazdag ember. Egész életében megvolt mindene. Három fiát szépen felnevelte. Hanem azért a kincsesláda kulcsával mégsem lehetett a betegséget kizárni a házból.

Az bizony őt is utolérte. Nagy bajában, öregségében csak a legkisebb fia ápolta. A másik kettő ezalatt élte világát: szép feleséget, jó cimborákat szereztek.

Mégis, mielőtt meghalt volna a gazdag ember, úgy rendelkezett, hogy sok-sok aranyát a legidősebb fia kapja. Szép, tornyos házát, száz hordó borát a középsőnek ajándékozta, a legkisebbnek pedig nem hagyott egyebet egyetlen búzaszemnél.

Alighogy eltemették, a két nagyobbik fiú hamarosan megvigasztalódott a kincseken. Kinevették az öccsüket: - No, te ugyan elmehetsz az örökségeddel! Hiába kedveskedtél, hízelegtél az apánknak, mégis minket szeretett jobban! Azzal el is kergették a háztól. Futott szegény fiú, amíg csak látott, és estére egy rozoga csőszkunyhóban húzta meg magát. Fájó szívvel gondolt az apjára. Sehogyan sem tudta megérteni, miért bánt vele ilyen mostohán. Mihez kezdjen ezzel a búzaszemmel?... Keserűségében el is hajította, s elhatározta, hogy másnap világgá megy.

Hát, amint reggel felébred, észreveszi ám, hogy a búzaszem kikelt az éjjel, és szemlátomást nő a szára. Úgy nőtt, ahogy nézte. Mire a nap delelőre ért, gyönyörű, dús kalász ringott a szélben. - Ennek fele se tréfa! - gondolta a fiú,és leakasztotta válláról a vándortarisznyát. A kalászból a tenyerébe pergette a magokat, és mind egy szemig újra elvetette. - Másnap virradóra azok is kikeltek, szárba szöktek, délre gazdag kalászokat hoztak.

A fiú akkorát füttyentett örömében, hogy a rigó is elcsodálkozott a fán. Most már annyi búzája volt, hogy vetett is, maradt is. A maradékot két kő között megőrölte, és kicsi cipót sütött belőle. Éppen bele akart harapni, amikor arra jött egy vándor, de olyan fáradtan, hogy már alig vánszorgott. - Ennek nagyobb szüksége van a kenyérre, mint nekem - gondolta a fiú, és jó szívvel odaadta a cipót az öregnek. Igaz, ő maga éhes maradt, de a csodálatos búzaszemek másnap még több termést hoztak, és kétszer akkora cipót süthetett magának.

Ez így ment napról napra. Egyre több dolga lett a fiúnak, de szomorúsága elmúlt, arca jókedvtől piroslott. Minek is szaporítsam a szót? - Hamarosan jómódú ember lett belőle. Mindig annyit vetett és annyit aratott, hogy minden rászorulónak adhatott a kenyeréből. Meg is szerették hetedhét országban.

- Esztendők múltak el, míg egyszer, egy zimankós estén toprongyos ember kopogtatott be az ajtaján. - Könyörülj meg rajtam egy falat kenyérrel, mert éhen halok! - kérlelte panaszosan.

A fiú mindjárt az asztalához ültette. Alig ettek, egy másik didergő vándor is bezörgetett éjjeli szállásért. Azt is megvendégelte és megkérdezte tőlük: - Ugyan milyen nagy szerencsétlenség ért benneteket, hogy így kell a világban vándorolnotok? Felsóhajtott az első:

- Volt nekem sok aranyam, de mind elköltöttem. Szép feleségemnek cicomára kellett. Elfogyott az arany - elhagyott mindenki! A másik lehorgasztotta a fejét, és nagy búsan mondta: - Volt szép házam, száz hordó tüzes borom. A sok bort megittuk, a tornyos ház oldalát kirúgtuk a cimborákkal a nagy mulatozásban.

- Én pedig csak a búzaszemmel kezdtem - mondta csendesen a házigazda. Elkerekedett erre a szeme a két idegennek. Felugráltak az asztaltól: - Hiszen akkor te vagy a mi öcsénk! Hát nem mentél világgá bánatodban?
- Nem bizony - mondta boldogan a legkisebb fiú. - És most már mindent értek. Te, édes bátyám, csak holt aranyakat kaptál; te másik bátyám, elmálló köveket és az elfolyó borban hamis melegséget. De nekem egyetlen búzaszemben örökül hagyta apám a megújuló életet, a munka örömét, a másokon való segítés boldogságát. Most már tudom, hogy az apám nagyon szeretett engem.

Fésűs Éva: A hencidai aranyalma

Megérett a hencidai király almája! … De nem ám akármilyen alma, hanem aranyalma, és nem is napsugár érlelte, hanem muzsikaszó. A hencidai aranyalma csak akkor növekszik, ha valaki muzsikálgat neki, de úgy, hogy egyszer sem fog hamis hangot se hegedűn, se furulyán, mert amint eltéveszti a dallamot - abban a szempillantásban éretlen alma koppan az ügyetlen muzsikus feje búbján.
Az idén sok bosszúsága volt az öreg királynak, mert ahány zenészt a fa alá ültetett, az mind rosszul furulyázott, hamis hangon játszott, és az almafa alja már telistele volt idő előtt lepotyogott, éretlen almával. Mi lesz, ha egy sem érik meg? Hiszen a fa csak hétévenként terem, akkor is azért, hogy férjhez mehessenek a királylányok. Mert Hencida országában úgy szokás, hogy a királykisasszonyok aranyalmát dobnak az ablakuk alá sereglett kérőknek, és aki elkapja, ahhoz mennek feleségül. Így ment férjhez a királykisasszonyok édesanyja, nagyanyja, dédanyja, de még az üköreganyja is.
Nem csoda hát, hogy szívszorongva hallgatták a sokféle muzsikát, és keserves könnyekre fakadtak, valahányszor a király egy-egy ügyetlenkedőt elzavart az almafa alól.
- Jaj, ha nem érik meg, hét évig nem megyünk férjhez! – zokogott a legidősebb királykisasszony.
- Mit csináljak, édes lányom? – mérgelődött a király. – Ilyen zenebonától még az aranyalma is megférgesedik!
Egyszer aztán, egy szélcirógatta hajnalon, váratlanul csodálatos hegedűszó csendültfel az almafa alatt. Világot járó vándorlegény telepedett alája, és anélkül, hogy tudta volna, mi a szokás ebben az országban, hegedülni kezdett.
Tüstént kinyílott a palota ablaka. Kikandikált rajta a legidősebb királylány, azután a középső, majd a legkisebbik. Kinézett a király, a hoppmester, az apródok, az udvarhölgyek, és amikor már mind kigyönyörködték magukat a muzsikában, még egyszer kikukucskált a középső királykisasszony. Ott is maradt az ablakban, három nap, három éjjel hallgatni a hegedűszót.
Örült a király a kristálytiszta hangú zenének. Nagy zacskó aranyat dobott a legényke lábához, nehogy almaérés előtt odébb álljon. De az nem pénzért húzta, hanem most már azért, mert a középső királykisasszony mosolya úgy megbabonázta, hogy nem bírta abbahagyni.
Gömbölyödtek a fán a gyümölcsök, mintha varázsütés érte volna őket. Harmadnap hajnalán vidám harsonaszó adta hírül országnak, világnak, hogy végre, valahára megérett a hencidai aranyalma! Jöhetnek a kérők, deli hercegek és gazdag királyfiak, Óperencián innen és túlról.
A legényke még egyre hegedült, csak akkor ocsúdott fel, amikor két markos katona elpenderítette a fa alól, és a király kikiabált az ablakon:
- Elég volt, elmehetsz!
- Dehogy megyek felség! – válaszolt a legény. – Én nem az almafának, hanem a középső királykisasszonynak hegedültem!
- Akkor is eredj hátrább, megkaptad az árát! – lármázott őfelsége, mert röstellte, hogy a vándorlegény az előkelő kérők közé keveredik
No, az nem is keveredett, hanem elpirult és félreállt, de az aranyakat előbb mind kiszórt az útra. Már éppen kezdtek gyülekezni a királyfiak. Rálépkedtek az aranytallérokra, nehogy poros legyen a csizmájuk. Nevetgéltek, találgatták, hogy melyikük lesz szerencsés!...
Hát, amikor megkezdődött az aranyalmaünnep, a legidősebb királykisasszony almáját tüstént elkapta a Burkus király fia, a legkisebbikét meg egy daliás herceg. De hová gurult a középső királylányé? …
Az bizony sehová, mert ő ki sem dobta az ablakon. A kérők zúgtak, türelmetlenkedtek odalent, az öreg király homloka pedig olyan tüzes lett a méregtől, hogy vizes borogatásokat kellett váltogatni rajta. Még ilyet! Hogy egy haszontalan kis királylány felrúgta a sok száz éves törvényt! Még hozzá nem is a legkisebbik, akinek mindig többet megengednek, hanem a középső! …A középső? . ..
Hallatlan!
Az egész udvar apraja-nagyja körülvette a rendbontót. Ki szép szóval, ki fenyegetéssel próbálta rábeszélni, hogy dobja már le azt az aranyalmát, ha nem akar szégyent hozni király apja fejére. Hencida ország jó hírnevére. De a királykisasszony kijelentette, hogy azért nem dobja le, mert az egybesereglett kérők közül senki sem szereti őt igazán.
Több se kellett a fényes kérőknek! Mellüket döngetve, hangos szóval bizonygatták, hogy dehogyisnem, hiszen azért akarják feleségül venni!
- Ez semmi! - legyintett a középső királykisasszony. – Előbb válaszoljatok egy kérdésemre!
Feszült csend támadt: még a szúnyog tüsszentését is hallani lehetett. A királykisasszony így szólt:
- Túl az üveghegyen, sárkányok várában, aranykalitkában van egy csalogány. Aki annak az énekét hallgatja, az minden este drágagyöngykönnyekkel sírja tele a párnáját. Feleljetek hát, szép királyfiak, deli hercegek: dacolnátok-e széllel, megküzdenétek-e rémmel, csakhogy elhozzátok nékem azt a madarat?
Megzendült az egész palota a kérők válaszától:
- Dacolnánk! . . . Elhoznánk! . . . Akár tüstént indulnánk!
Az öreg király majd’ megsüketült, mégis vígan csapott a térdére:
- No, látod, édes lányom, mennyire szeretnek! Mind elhoznák néked!
A királykisasszony megrázta okos fejecskéjét.
- Téved, édesapám! Ott legesleghátul áll egy vándorlegény, az ki se nyitotta a száját!
- Nahát! – zúdult fel mindenki nagy szörnyülködéssel, a királykisasszony pedig megismételte a kérdést:
- Mondd meg te is, vándorlegény, dacolnál-e széllel, megküzdenél-e rémmel, hogy elhozd nékem azt a madarat?
- Egy tapodtat se mennék érte! – kiáltott a legény.
- Nem-e? – gerjedt újra haragra a király. – Aztán miért nem?
- Azért, mert én azt akarom, hogy a királykisasszony sohase ejtsen könnyet, még akkor sem, ha valamennyi drágagyöngyé válik.
- Hallja ezt, édesapám? – ujjongott a középső királylány. – Most már biztosan tudom, hogy csak ő szeret engem igazán!
Tüstént odadobta az aranyalmát a legénynek, mielőtt még bárki más utánakaphatott volna.
Elkapta a legény, mindenki szeme láttára a szívéhez szorította. Ez ellen még a hencidai törvénytudósoknak sem lehetett kifogásuk.
A sok fényes kérőnek tátva maradt a szája. Erre bizony nem gondoltak, csak a gazdagságra.
Szégyenünkben úgy eloldalogtak, hogy még a lakodalmi ebédet sem várták meg, pedig illendőségből marasztalták őket. Sebaj! . . . Nélkülük is elfogyott a birkapaprikás!
Mire odaértem, már a levét is kimártogatták, csak az utolsó cseppje rezgett a hencidai király bajuszán!

Szilágyi Domokos: Ősz