2019. november 7., csütörtök

Fésűs Éva: Kajlatapsi

Kajlatapsi olyan lusta volt, mint az útszéli kő. Az sem mozdult, csak ha valaki odébb lökte. Kajlatapsi is naphosszat feküdt volna a zizegő vetés gyöngeszép árnyékában, ha szomszédai oldalba nem bökik:

— Hé, Kajlatapsi, indulás! Megyünk répát egyelni!

Kelletlenül tápászkodott fel, és beállt a sor végére, egy nagyothalló öreg nyúl mögé, aki mindig az előtte haladókat figyelte, és nem vette észre, amikor Kajlatapsi az egyik fordulóban lemaradt.

Mindjárt befeküdt egy lapulevél alá, és édes, ropogós répáról kezdett álmodozni, amit a többiek éppen most húzkodnak ki nehéz munkával a földből. Sebaj, csak huzigálják, jut abból őneki is!

Amikor a nyulak befejezték a répaegyelést, ami tapsinyelven annyit je­lentett, hogy minden egyes répát felszedtek, ami csak útjukba került a ve­teményeskertben — hazafelé indultak. Ki talicskán tolta, ki zsákban cipelte a répát, s közben pödörgették a bajuszukat, és beszélgettek a zöldségter­mésről meg az időjárásról.

Amint közeledtek, Kajlatapsi elkezdett torkaszakadtából sírni. — Hát téged mi lelt? — állt meg a tapsifüles menet.

— Jaj, jaj nekem, kiraboltak! — siránkozott Kajlatapsi. — Én is erre vittem haza a répámat, de ebben a fordulóban nekem támadt Kucu néni fekete malaca, és mind elvette!

A nyulak annyira felháborodtak az eseten, hogy elmentek, és mielőtt egyet is visíthatott volna, jól elnáspángolták a fekete malacot, azután kár­pótlásul mindegyikük adott egy-egy falat répát Kajlatapsinak.

Ez volt hétfőn.

Kedden salátalevélért mentek a nyulak. Kajlatapsi felbuzdulva előző napi sikerén, hasonlóképpen cselekedett. Csakhogy most azt kiabálta a gazdag salátarakománnyal hazafelé tartó nyulak elé:

— Jaj, jaj nekem, annyi salátalevelem volt, hogy alig bírtam, de jött az iz­gága gúnár, rám ijesztett, és mind elvitte a ludainak!

A nyulak megint felhorkantak, elmentek, és mielőtt egyet gáginthatott volna, jól megtépázták az izgága gúnár tollazatát. Azután annyi salátaleve­let adtak Kajlatapsinak a sajátjukból, hogy alig győzte elropogtatni.

Szerdán egy káposztáskert volt soron, oda mentek a nyuszik, káposzta­torzsáért. Ez volt a legnehezebb munka, mert a sok levelet előbb minden fejről le kellett rágniok, hogy hozzájussanak a torzsához. De mire a közeli madárijesztő észbe kapott volna, már tele puttonyokkal ballagtak hazafelé.

Kajlatapsi nyöszörögve várta őket a kanyarban.

— Jaj nekem, jaj, drága füles társaim! Olyan gyönge, finom káposztator­zsám volt három zsákkal, mint a vaj, de szembejött velem a Menyhért kecske, megrúgott, elvette tőlem és mind megette!

Több se kellett a nyulaknak! Micsoda dolog ez? Mentek, és mielőtt egyet is mekkentett volna, jól elagyabugyálták a Menyhért kecskét, azután megvendégelték Kajlatapsit a káposztatorzsa javával, hogy egy kicsit meg­vigasztalódjék.

Csütörtökön Kajlatapsi meg sem várta, hogy hívják. Magától beállt a sor végére, még azt is elfelejtette megkérdezni, milyen munka lesz ma soron. No, de sebaj, majd kiderül!

Most is nagyot aludt a lapulevél alatt, azután, amikor közeledett a vi­dám, tapsifüles társaság, visítani kezdett:

— Segítség! Segítség! Megtámadtak! Ellopták tőlem egész napi munkám gyümölcsét!

— Miféle gyümölcsét, te Kajlatapsi? — állt meg előtte csodálkozva a vezér nyulambulam.

— Hát azt — makogta Kajlatapsi —, amiért együtt fáradoztam veletek. — Velünk? — néztek össze a nyulak. — Te velünk voltál?

— Bizony, ott dolgoztam, görnyedtem, fáradoztam a sor végén, egy percig sem pihentem, minden erőmet e nemes munkába fektettem, akárcsak az elmúlt napokban a répáért, salátáért, káposztáért — de lám, mint akkor, most is kifosztottak!

Erre a nyulak akkorát nevettek, hogy az oldalukat fogták. Hanem aztán szúrós lett a vezér nyulambulam bajsza, de bökött a többié is, akár a tüske!

— Mi az esetről a véleményetek? — fordult hozzájuk, mire azok válasz he­lyett nekiestek Kajlatapsinak, és úgy elagyabugyálták a haszontalant, mint a malacot, a gúnárt és a kecskét együttvéve.

Kajlatapsi csak később tudta meg, hogy a nyulak aznap egyik vetemé­nyeskertben sem jártak, hanem bukfencversenyt tartottak a domboldalon.


Forrás: Fésűs Éva: Ezüst hegedű. Szent István Társulat, 2016.

Fésűs Éva: A korcsolyázó mackó

Elmesélem, mi történt a télen Dörmikével. 

Dörmike kövér kis medvebocs. Nyáron úgy mozog a málnás dombolda­lon, mint egy barna gombóc, Gyertyaszentelőkor pedig kinéz a barlangjá­ból, mint afféle rendes mackó, megszimatolni, hogy késik-e a tavasz. 

Az idén bizony késett. De a gyerekek, akik az erdőszéli tavon korcso­lyáztak, nemigen bánták. Vidám zsivajuk elhallatszott a medvebarlangig. 

Dörmike látta tulajdon árnyékát a sziklafalon, és hallotta az okos med­vepapa dörmögését:


— Télnek, fagynak nincs még vége, 

visszabújunk ma estére! 

Medvamama ráduplázott: 

— Nem lábolunk ki a hóból, 

derekam is rosszat jósol! 

Sehogy sem tetszett ez Dörmikének. Ő csak azt látta, hogy süt a nap, va­kító téli szépségében pompázik az erdő. No és a gyerekek úgy kacagtak a jégen, hogy megirigyelte őket. Alig várta, hogy arrafelé settenkedhessék. Hiába károgott a fán Varjú néne, hogy: 

— Édes öcsém kár, kár, veszedelem vár, vár! — Dörmike elbújt egy vastag fatörzs mögé, onnan kukucskált ki. Karcsi, Pista, Julika, Panni mind ott korcsolyáztak a tükörsima jégen. A mackónak tátva maradt a szája. Hogyisne! Míg ő a dohos medvebarlang­ban kuporog, és öreg medvék horkolását hallgatja, addig ezek itt vidáman szórakoznak. Csak egy kis fényes valamit kell a lábukra csatolniok, és már­is repülni tudnak a jégen. 

Nagy pattogással végighúzta körmeit a fa derekán, és akkorát brummo­gott bánatában, hogy a gyerekek észrevették. 

— Jaj, a medve! — kiáltották rémülten, és korcsolyáikat lerugdalva száz­felé szaladtak. 

Több se kellett a mackónak! Lecammogott a tó partjára, és próbálgatni kezdte tányértalpára a korcsolyákat. 

Meglátták a cinkék, köréje sereglettek. Kisvártatva odasompolyogtak a szarvasok, őzek, sőt még a rókák is. Egy mókus felébredt, kinézett az odújából, és mindjárt ajánlkozott, hogy befűzi a korcsolyaszíjakat. Támadt akkora csődület, hogy a legkisebbik nyúlgyerek már nem is látott jól, pedig lett volna néznivaló.

Csak Varjú néne kiáltozott a fán, hogy:

— Kár, kár, jaj de kár! Jégre ment a medve már!

Bizony, a meggondolatlan mackó négy korcsolyával a tányértalpain neki­ment a síkos jégnek.

Jobbra lódult, balra lendült,
széles ívben körbeperdült,
egyik lába hátra húzott,
másik három félrecsúszott,
hosszan siklott, mindig arra,
amerre épp nem akarta!
A mókusok úgy kacagtak,
majd az ágról leszakadtak,
látva, hogy a mackót játszva
viszi a négy korcsolyácska!

A nagy nevetéstől aztán hirtelen megrepedt a tó jege. Dörmike nagyot puffant, és nyakig elmerült a lékben. Prüszkölt, csapkodott, krákogott! Sze­rencsére nem volt mély a tó, a mókusnak meg akadt annyi esze, hogy Pannika ottfelejtett piros sálját a medvebocs nyakába akassza. Nekiru­gaszkodott az erdő népe: — Hó-rukk! Hó-rukk!

Húzta, aki csak bírta! . . . Még a cinegék is ráültek a bocs feje búbjára, és — mert több nem telt tőlük — hát a fülét húzták.

Most károgott csak igazán a varjú! Meghallotta a mosolygós napocska, ijedtében elbújt, és olyan hideg lett, hogy mire az állatok partra ráncigál­ták Dörmikét, tele volt a bundája jégcsapokkal. Csak úgy csilingeltek, amint átfutott az erdőn!

A barlang sziklafala messziről visszhangozta az állatok csúfondáros ne­vetését:

— Tóba pottyant a nap hőse,

Korcsolyázó Dörmögőcske!

Otthon alig ismert rá az édesanyja. Igazán szerencse, hogy medvepapa már régen kidobta a somfabotját, de talán amúgy sem vette volna elő, hi­szen a bocsa így is elég jó leckét kapott, meg egy alapos náthát, ráadásnak.

Még most is issza a hársfateát. Ha télen megfájdul a torkotok, igyatok meg ti is egy csészével!

Forrás: Fésűs Éva: Ezüst hegedű. Szent István Társulat, 2016.