2019. július 22., hétfő

Bartos Erika: Egy nap az óvodában


Egy őszi reggelen Babóca sietősen kopogott Bogyó házának ajtaján. 
- Gyere már, Bogyó! Elkésünk az óvodából!  
Bogyó hamar elkészült, és a két barát kézen fogva elindult az óvoda felé. 
Az óvoda kertjében már gyülekezett a sok kis óvodás. Vidáman üdvözölték egymást. Ott volt Baltazár, a méhecske, Pihe, a lepkekislány, Vendel, a szarvasbogár, Döme, a krumplibogár, Szellő, a szitakötőkislány, Alfonz, a tücsök, Ugri, a szöcskelány és Gömbi, a kis virágbogár is. 
Dongó néni türelmesen terelgette be a gyerekeket a csoportokba. A nagycsoportosok, középsősök és kiscsoportosok külön szobába kerültek. Gömbi persze a kiscsoportba került, innen integetett Bogyónak és Babócának. 
A nap tornaórával indult. A tornaóra után jól esett a finom reggeli. Reggeli után az óvodások szebbnél szebb képeket ragasztottak az erdőben szedett falevelekből. Dongó néni segített nekik. 
Amikor mindenki elkészült, Dongó néni körbeállította a gyerekeket. Dalokat és körjátékokat tanított a csoportnak, az óvodások lelkesen járták a körtáncot. 
Aztán következett a játék. Dongó néni karosszékéből figyelte a sok gyereket. Most mindenki azt játszott, amihez kedve támadt. Bogyó és a fiúk rögtön a kocsis ládikához siettek, és autóversenyt kezdtek játszani. Lejtőket, alagutakat építettek. 
- Én is beállhatok? - kérdezte Babóca, és egy törött kisautót szorongatott. - Ugyan már, Babóca! Azzal a vacakkal akarsz versenyezni? - kérdezte megvetően Bogyó. - A kocsizás amúgy sem lányoknak való! 
Babóca elsírta magát. - Nem játszanak velem a fiúk! - panaszolta Pihének. Pihe, Ugri és Szellő gyorsan megvigasztalták. - Gyere, babázz velünk! 
A lányok pompás kis ruhákba öltöztették babáikat, megetették, és babakocsiban ringatták őket. Ez nagyon tetszett Babócának. 
Közben Bogyó és Egon, a cserebogár összevesztek. - Mindig felborítod a kocsimat! Ez így nem ér! Csalsz! - kiabálta dühösen Bogyó. 
- Nem igaz! Te csalsz! - vágott vissza Egon. - Jól van! Nem játszom veled tovább! - mondta sértődötten Bogyó, és otthagyta a fiúkat. 
- Én is beállhatok a játékotokba? - szólt most Babócához Bogyó. - Nem, nem játszhatsz velünk, ez lányos játék! - mondta duzzogva Babóca. 
- De nézd csak, én is hoztam egy babát, ezt a göndör hajút! Szeretnék mégis veletek játszani! - Jól van - enyhült meg Babóca - akkor gyere. De akkor én is játszom majd az autókkal! 
- Gyerekek! Gyertek kezet mosni! - kiáltott Dongó néni. - Kézmosás után pedig szépen üljetek az asztalokhoz!
Az ebédet nagy fazékból merte az óvodások tányérjába Pettyes Futrinka néni, a dadus.
Amikor mindenki befejezte az ebédet, a naposok, Bogyó és Babóca segítettek leszedni az asztalt, összegyűjteni a tányérokat és poharakat.
Ebéd után mindenki lefeküdt. Dongó néni pedig mesét olvasott. A gyerekek csendben figyelték, és akadt, akit már mese közben elnyomott az álom.
Ébredés után uzsonnáztak, aztán kimentek a kertbe. Az óvoda kertje hatalmas volt, telis-tele izgalmas mászókákkal, csúszdával, hintával még egy kis favonat is állt a közepén. Bogyó és Egon hamar kibékültek, és sokáig hintáztak együtt.
Babóca segített Gömbinek felmászni a csúszdára, és el is kapta őt a csúszda alján.
Ez Gömbinek nagyon tetszett.
Az óvodában hamar elszaladt a nap. A gyerekek hosszasan búcsúzkodtak egymástól, és alig várták, hogy másnap újra találkozzanak.

Forrás: Bartos Erika: Bogyó és Babóca az óvodában. Pozsonyi Pagony, 2005.

Tudd meg, hogy mikor mit olvass a gyerekednek!


Érdekes és hasznos könyvajánlóra bukkantam, amit jó szívvel ajánlok minden gyermekes családnak. Megtudhatjuk belőle, hogyan szeretheti meg gyermekünk az olvasást vagy mit adjunk a kezébe baba, óvodás, kisiskolás korában. Ebből az óvodásoknak való ajánlást ide is felteszem. Ha kíváncsi vagy a többire is, menj a Pagony oldalára és íratkozz fel a hírlevelükre.


Mi az, amivel a leginkább megalapozhatod a gyereked jövőjét? Miként segítheted őt abban, hogy érzelmileg stabil felnőtté váljon, aki érzelmileg és intellektuálisan elhivatott? Mitől lesz egy gyerekből kiegyensúlyozott, boldog felnőtt? 

Az olvasás mindenképpen elengedhetetlen feltétele a szellemi fejlődésnek. Aki olvas, többet tud magáról és a világról, könnyebben kezeli a kihívásokat, ráadásul rendelkezik egy olyan hobbival, ami mindig megnyugvást tud hozni az életébe akkor is, amikor a való világban nehezebb megpihennie. A fikció elemelkedik ugyan a valóságtól, mégis mindig válaszokat és megoldásokat mutat azokra a kihívásokra és nehézségekre, amikkel a való életben szemben találjuk magunkat. 

Aki olvasóvá tudja nevelni a gyerekét, az elmondhatja magáról, hogy a boldog, kiegyensúlyozott felnőttlét egyik alappillérét már megadta neki.
...

Óvodás korban

A gyerekeknek már önálló énképük van, és szívesen próbálják saját maguk véghezvinni az elképzelé- seiket. Két nagyon fontos életterük van, amiknek meg kell jelenniük az őket körülvevő könyvekben: az otthon és az óvoda. Ebben a korban fontos, hogy a mesék tematizálják a szociális folyamatokat, kezdve az otthoni boldog pillanatoktól a nehezebb helyzetekig, folytatva az óvodai beilleszkedés és elfogadás nehézségeivel és örömeivel. Minden olyan témában mutass neki irodalmat és könyveket, ami érdekli őt, legyen szó természetről, robotokról, hercegnőkről, zenéről vagy csillagászatról...


Mit olvass? Mit mutass?


• vicces meséket, mert az olvasás öröm
• reális meséket, mert segítenek az önismeretben és az érzelmi intelligencia fejlesztésében
• varázsmeséket, mert segítenek a mélyebb szorongások, gyermekkori tudattalan félelmek oldásában
• változatos illusztrációkat
• verseket, mert segítenek a hangképzésben és a verbális kompetenciák fejlesztésében
• bonyolultabb meséket, mert segítik a logikus gondolkodást amit szeret


Lehetséges problémák, helyzetek - mesékkel feloldva:


óvodai beilleszkedés:

• Vadadi Adrienn: Ovis mesék-sorozat
• Kiss Judit Ágnes: Babaróka-ajándéka, Babaróka kertje
• Bartos Erika: Bogyó és Babóca az óvodában

költözés:

• Jeli Viktória: Dönci és a varázstakaró


bepisilés, bekakilás:

   Axel Scheffler: Pipp és Polli - A kis tócsa

másság, mások elfogadása:

• Vadadi Adrienn: Három szülinapi torta
• Anja Tuckermann: Sokfélék vagyunk
• David McKee: Elmer-sorozat

hétköznapi, családi, otthoni történetek, apró konfliktusok:

• Vadadi Adrienn: Titkos reggeli, Titkos vacsora, Alma u. 22.
• Kertész Erzsi: Ludmilla megoldja

utazáshoz:

• Gévai Csilla: Amíg utazunk-sorozat

evés-nem-evés:

   Finy Petra: Bögreúr meséi


betegségek:

• Igaz Dóra: Holnapra kutya bajod – Doktormesék!
Katonadolog – Nyári doktormesék
• Finy Petra: A doki-ügy

testvérvárás:

• Alona Frankel: Kiselefánt születik
• Finy Petra: A tesó-ügy

(testvér)féltékenység:

Igaz Dóra: Én és a tesóm