2021. szeptember 12., vasárnap

Hurrá! Kicsi vagyok!

Lili, a kis katica duzzogva lóbálta a lábát egy pipacslevélen üldögélve.

- Utálom, hogy ilyen kicsi vagyok, még egy virágszirom is óriás hozzám képest! Ó, ha na­gyobbra nőttem volna! Mint például egy lódarázs vagy mondjuk..., mint egy lepke... - mo­tyogta magában, és elindult, hogy átsétáljon a levél másik szélére. - Ha nagyobb lennék, ugrálhatnék a tavirózsák levelein, mint a békák. Gyűjthetnék makkot, mint a mókusok, vagy kereshetnék fűbe rejtett kukoricacsöveket, mint a tehenek.

Ki tudja, meddig álmodozott volna még így, ha hirtelen egy kövér esőcsepp szét nem fröccsen a szárnyacskáin.

Ekkor a katica fürgén felszaladt a virág szárán, és bebújt egy pipacsszirom alá. Onnan lesett kifelé. A mezőn a lovak és a tehenek fejüket lehajtva várták, hogy elálljon az eső. A juhok vastag gyapja mint a szivacs szívta magába a vizet. A madarak pedig egymással veszekedve, civakodva próbáltak menedéket találni a lombok között.

- Nincs könnyű dolgotok! - látta be Lili, amikor észrevette őket. Amikor az eső elállt, előbújt a nap, és szivárvány ívelt át az égen. Lili kimászott a szirom
oltalmából, és újra a levél közepére telepedett, onnan szemlélte a mező életét. De nem sokáig nézelődhetett! Egy éhes madár, aki eddig a falevelek közt lapult, éppen feléje tartott.

- Jaj nekem, azonnal el kell bújnom, különben elcsíp! - rémült meg Lili, és egykettőre visszakúszott a pipacs tányérjába.

A kismadár, mivel nem látta, hová rejtőzött, tovább repült.

- Végre biztonságban vagyok! - sóhajtott a katica. - Lehet, hogy nem is baj, hogy nem nőttem nagyobbra? Igaz, hogy csöppnyi vagyok, de nem ázom el, ha esik az eső, nem leszek sáros, mint a tehenek, és a szár­nyaimat sem kell naphosszat vizesen cipelnem. Nem kell búvó­helyért harcolnom másokkal, hiszen kicsi vagyok, kis helyen el­férek. Ha ügyes vagyok, madárreggeli sem lesz belőlem. A virág- kehelyben bármikor könnyen elbújhatok. Úgy döntöttem: kicsi akarok maradni! 

Hurrá! Kicsi vagyok! - nevetett han­gosan, majd elégedetten belekortyolt egy csepp esővízbe, amit a pipacs közepén talált.

Margo Fallis meséje nyomán
Forrás: https://szulovilag.hu/mesesarok/mese/szv_1410_mese_hurra_kicsi_vagyok.jpg